11.Sınıf Edebiyat Testleri Çöz
11.Sınıf Edebiyat Testleri Çöz, müfredata uygun en güncel MEB testleri 2023-2024
11.Sınıf Edebiyat Testleri Çöz, yaprak testleri, anafen, LGS, Açıköğretim Lisesi, 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., Lise, çözümlü, cevaplı, testi, .com, .online, MEB, cevap anahtarı, çıkmış sorular, kazanım testleri, 2023-2024
Bir hikâye veya romanda okur; kendisini, komşusunu, her gün karşılaştığı olayları bulabilmelidir. Elbette bu kadarı da yeterli değildir. Bunlar kötü ise bunlardan nefret etmeli, iyi ise bunlara imrenmelidir. Zaten yazarın başarısı da buradadır: Her gün karşılaşılan fakat fark edilmeyen şeyleri insanların dikkatine sunarak onlardan bir ders çıkarmak. Bu parçada edebiyatın aşağıdakilerin hangisiyle ilişkisi üzerinde durulmuştur?
Günlük yaşamla
Bilimsel gelişmelerle
Tarihî olay veya kişilerle
Ahlaki değer ve geleneklerle
Dildeki lehçe ve şive farklılıklarıyla
“Vah bana!” dedi genç adam; “Adanalı Mustafa’yı sağlığında duyup tanıyamadım. Tabii tanımazsın. Gazetelerde resmi çıkanları tanırsın yalnız. Ortalıkta görünenleri tanırsın. Her zaman başkalarından bir adım öne çıkanları tanırsın. İşte bu yüzden mesela Cahit Arf’ın bugün dünyada en büyük matematikçilerin arasında yer aldığını kimse bilmiyor. Bu parçada yazarın “genç adam”ın şahsında topluma vermek istediği asıl mesaj aşağıdakilerden hangisidir?
Bilim ve teknik, çalışkan insanlarla gelişir.
Bilim insanları buluşlarıyla tanınmak isterler.
Bilimsel çalışmalardan gençler haberdar edilmelidir.
Basına yansımayan bilim insanlarının değeri bilinmelidir.
Toplumların yaşamında bilim insanları önemli bir yer tutar.
Kemal Tahir - - - - bir romancıdır diyebiliriz çünkü yakın tarihimize ışık tutacak romanlarını duygusallığın dışında gerçeklerden yola çıkarak yazmıştır. Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
realist
romantik
klasik
parnasyen
sembolist
I. 19. yüzyılın sonlarında realizm, natüralizm ve parnasizme tepki olarak Fransa’da ortaya çıkmıştır. Simgecilik olarak da bilinir. Dış çevrenin görüntülerini somut gerçeklikleri değil, bu görüntülerin izlenimlerinden, sezgilerinden yansıyan nitelikler şiire aktarılır. Şiirde anlam kapalıdır, buna göre şiirden herkes kendine göre bir yorum çıkarır. Söz sanatlarına sıkça başvurulur. II. Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden Eteklerinde güneş rengi bir yığın yaprak Ve bir zaman bakacaksın semaya ağlayarak Sular sarardı yüzün perde perde solmakta Kızıl havaları seyret ki akşam olmakta Eğilmiş arza kanar muttasıl kanar güller Durur alev gibi dallarda kanlı bülbüller Sular mı yandı neden tunca benziyor mermer Bu bir lisân-ı hafidir ki ruha dolmakta Kızıl havaları seyret ki akşam olmakta Bu iki parça aşağıdaki sanat akımlarından hangisine ait bir açıklama ve örnek niteliği taşımaktadır?
Klasisizm
Dadizm
Fütürizm
Romantizm
Sembolizm
– Söyle bakalım Oğuz, yalan nasıl bir şeydir? – Çok iyi bir şeydir öğretmenim. Eğer yutturabilirsen çok iyidir. Evde yalan söylemesem her gün dayak yerim. – Ben size ne dedim? İnsan büyüklerini örnek almalı. – İyi ya öğretmenim. Ablam anneme yalan söylüyor, annem de babama. Babam da alacaklı geldi mi kendini evde yok dedirtiyor. – Çık dışarı! Çık! Terbiyesiz! – Öğretmenim, siz demediniz mi ahlaklı adam doğru söyler, diye. – Otur yerine. Çocuklar, ahlak son derece iyi bir şeydir. Hepiniz ahlaklı olmalısınız. Bu parçada edebiyatın aşağıdaki işlevlerinden hangisi ön planda tutulmuştur?
Hayal gücü kuvvetli bireyler yetiştirmek
Dilin doğru ve etkili kullanımını sağlamak
Olaylara farklı açılardan bakabilmeyi öğretmek
Toplumsal sorunlara dikkat çekip değişime katkıda bulunmak
Bireylerin “estetik” anlayışını geliştirerek onlara güzel vakit geçirtmek