9.Sınıf Edebiyat Testleri Çöz
9.Sınıf Edebiyat Testleri Çöz, müfredata uygun en güncel MEB testleri 2023-2024
9.Sınıf Edebiyat Testleri Çöz, yaprak testleri, anafen, LGS, Açıköğretim Lisesi, 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., Lise, çözümlü, cevaplı, testi, .com, .online, MEB, cevap anahtarı, çıkmış sorular, kazanım testleri, 2023-2024
Dil, iletişimin temel ögesidir. Dil aracılığı ile insanlar duygu, düşünce ve hayallerini ifade eder ve birbirleriyle iletişim kurarlar. Taşıdığı değerler ile bir milletin fertlerini bir arada tutan dil, geçmiş ile gelecek arasındaki en önemli köprüdür. Bu parçada dilin hangi özelliğine değinilmemiştir?
Canlılığına
Yansıtıcılığına
Aracı oluşuna
Toplumsallığına
Birleştiriciliğine
Dil ile ____ arasındaki münasebeti bilen bir kimse dili tek başına almaz. Zira dilde her kelimenin ses, şekil ve mananasını tayin eden odur. Yunus Emre’nin şiirlerinin dilini, yazıldığı devir ve çevreden ayrı ele alamazsınız. Nitekim onun eserlerinin kökleri yetiştiği topraklara sımsıkı bağlıdır. Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
düşünce
edebiyat
insan
kültür
iletişim
Maksim Gorki, fırıncı çıraklığı yıllarında, Tolstoy’un bir hikâyesini okurken öylesine kendinden geçer ki acaba kâğıdın içinde efsunlu bir şey mi var diye havaya kaldırır, bakar. Tabi beyaz sayfa üzerinde siyah harflerden başka bir şey görmez. Saf fırıncı çırağını etkileyen unsur ise o ak sahife üzerinde yazılı kara harflerden başka bir şey değildir. Harfler, seslerin işaretleridir. Kelimeler ise seslerden oluşur. Yazılı veya sözlü işaretlerle, göz önünde bulunmayan her şeyi göz önüne getirebilir, ölüleri diriltebilir, ağaçları konuşturabilirsiniz. Bu, büyü değil de nedir? Bu parçaya verilebilecek en uygun başlık aşağıdakilerden hangisidir?
Gorki’nin Çıraklık Yılları
Yazı Dilinin Önemi
Dillerin Kökeni
Harfler ve Sözcükler
Dilin Gücü
I. Dil, bir ulusun aynasıdır; bu aynaya baktığımız zaman, orada kendimizin en gerçek yansımasını buluruz. II. Dili başka dillerin sözcüklerinden uzaklaştırıp temiz tutmak; tıpkı vücudunu, vicdanını, evini, köyünü ve şehrini temiz tutmak gibi ahlaki bir ödevdir. III. Dili zengin olanın aklı büyük, hayali geniş mi geniş, fikir evreni ise uçsuz bucaksız olur. IV. Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır. V. Bir milletin gerçek yurdu onun dilidir, bir milleti tanımak isterseniz dilinden başlamalısınız. Numaralanmış sözler konu bakımından eşleştirildiğinde hangisi dışarıda kalır?
I.
II.
III.
IV.
V.
Türkiye Türkçesinde son yıllarda özellikle televizyon, gazete ve İnternet başta olmak üzere çeşitli kitle iletişim araçlarının güçlü etkisiyle konuşma dilinde var olan birçok unsurun yazı diline yansıtılmaya çalışıldığı görülmektedir. Örneğin “- - - -” şeklindeki bir yazım bunun tipik bir örneğidir. Aşağıdaki cümlelerden hangisi bu parçadaki boşluğa getirilemez?
Kapıyı kitlediğimden emin değilim.
Zonguldak’a ne gün yağmur yağdı?
Sendeki dede yadigârı saate noldu?
Terziye kaç dakkada giderim.
Onlar burdan asla ayrılmazlar.