Bir toplumun gelişmişliği, sadece ekonomik alandaki başarı ya da kazanımları ile ölçülemez. Bilimsel çalışmalar ve teknolojik birikim de tek başına toplumu gelişmiş yapmaz. Toplumsal yaşam bir bütün ise, o bütünü oluşturan parçaların ne durumda olduğuna bakmak gerekir.
Bu parçada toplumsal gelişmişlik hangi çerçevede değerlendirilmektedir?
A) İnsanları mutlu eden alanların varlığı
B) Uluslararası yarışmalarda başarı seviyesi
C) Toplumsal unsurların birlikte oluşturduğu düzey
D) Bilim ve teknolojinin her alanda kullanılma becerisi
Bir toplumu oluşturan maddi ve manevi unsurların birbirini tamamlayacak biçimde uyumlu bir yapı oluşturması durumudur. Bu sayede toplum varlığını, birliğini ve işleyişini sürdürmektedir.
Tanımı verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Toplum nitelemesi çeþitli grup, kurum ve kuruluþlarýn bütünselliðini ifade eder. Fakat söz konusu bütünselliðin sorunlar karþýsýndaki dayanýklýlýðý, ayrý bir deðerlendirmeyi gerektirir. Ýnsanlarý bir arada tutan gerekçeler, birlikte yaþama arzusu, ortak deðerler gibi yaþam unsurlarý, bir toplumun gerçek varlýk gücünü ve geliþmiþlik seviyesini gösterir.
Bu parçada deðerlendirilen konu aþaðýdakilerden hangisinde doðru ifade edilmiþtir?
Bir toplumda farklı düşünce ve yaşam tarzlarına sahip insanlar olsa da, ortak ideallerin varlığının sürdürülmesi esastır. Zira ortak ideallerin önüne geçmeyen farklılıklar, toplumsal zenginliğin kaynağını oluşturur.
Bu açıklamada aşağıdaki unsurlardan hangisine dikkat çekilmektedir?
Dil, sadece kullanılan kelimelerden oluşmaz; kelimelerle birlikte o kelimelerin insan yaşamındaki duygu ve davranış karşılığını da içerir. Eğer bir toplum, dil üzerinden kültürünü bir bütünlük içerisinde yapılandırmış ise geleceğe doğru aktarabilme gücünü de yakalamış demektir.
Bu parçadan çıkarılabilecek sonuç aşağıdakilerden hangisidir?
A) Toplumsal bütünlüğün sağlanmasında dil önemli bir faktördür.
B) Dil öğrenimi bir toplum için eğitimin esasıdır.
Toplumsal dayanışma, toplumun bir aradalığını sağlayan önemli bir unsurudur. Toplumsal bir varlık olarak insan neyin bilinip uygulanmaya değer olduğunu, sosyal ve bireysel yaşamın anlam ve amacını öğrenerek toplumsal dayanışma sürecine de katılmış olur.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi toplumsal dayanışmaya en çok katkı sağlayan unsurlardan biridir?
A) Kentleşme oranının ivme kazanması
B) Alım gücü arasındaki farkın azalması
C) Ekonomik zenginliğin giderek artması
D) Teknik iş bölümünün gelişmesi
E) Ortak değer ve kültür unsurlarının korunması
Bir toplumun sosyal dokusunda görülen yıpranmalar, o toplum için birer zayıflık göstergesidir. Örneğin göçlerle oluşan sosyal çatışmalar, toplumun yaşam tarzlarında görülen tutarsızlıklar, maddi kültür ögelerine uygun manevi kültür ögelerinin bir bütün meydana getirecek şekilde birbirini tamamlayamaması.. Böyle bir durumda toplum, işleyen bir bütün olma özelliğini kaybeder.
Bu parçada sözü edilen olumsuzlukların nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kuşaklar arası kültür çatışmasının yaşanması
B) Kırsal nüfusun kentlere göç etmesi
C) Teknolojinin yaygınlaşması
D) Toplumsal alışkanlıkların değiştirilememesi
Toplumsal yaşamda maddi kültür unsurları ile manevi kültür unsurları arasında dengesizliğin yaşanması toplumda kurallara uymayı zayıflatır. Bu durum toplumu bir arada tutan ve onu kendi içinde bütünleştiren birtakım bağların zayıflamasına ve toplumsal bütünlükte çatlakların oluşmasına sebep olabilir.
1 Durkheim intiharlarla ilgili yapmış olduğu çalışmasında anomik hâl ve buna bağlı olarak artan intiharları, birey ile toplum arasındaki kopukluk ve toplumsal çözülmenin giderek gelişmesi olarak açıklar. Bu durum yeni çağdaş toplumun evrensel bunalımıdır.
Buna göre toplumsal çözülme kavramı;
I. Toplumun unsurları arasındaki bağ zayıflar.
II. Toplumsal kurumlar görevini yapamaz hâle gelir.
III. Toplumsal grupların geleneklere bağlılığı artar.