Bilgisayarlar, akıllı telefonlar ile 2 yüzyıl devrimi olarak kabul edilen nanoteknolojik ürünler çok hızlı bir şekilde hayatımıza girerken, bu ürünleri üreten medeniyetlerin değer yargılarının ve yaşam kültürünün toplumlara yayılması o kadar hızlı olmamıştır.
Bu açıklamada aşağıdakilerden hangisi dile getirilmektedir?
A) Teknolojik buluşların toplumsal değişimi hızlandırdığı
B) Yeniliklerin benimsenmesinin uzun zaman aldığı
C) Kültürel öğelerin değişim hızının farklı olduğu
D) Yeniliklerin tek bir kaynaktan dünyaya yayıldığı
Japonya’nın siyasi ve ekonomik modernleşmede elde ettiği önemli başarının başlıca sebebi milletçe kesintisiz bir şekilde planlı ve disiplinli bir çaba sergilemiş olmasıdır. Bundan dolayı modernleşmeye verdiği kültürel tepki, diğer toplumların övgüsünü kazanmış durumdadır. Oysa diğer toplumların modernleşme karşısındaki tepkisi Japonlar gibi olmamıştır.
Bu parçadan hareketle aşağıdaki sonuçlardan hangisine ulaşılabilir?
A) Modernleşme toplumlar için yeni sorunlar üretir.
B) Kültürel yapısı güçlü toplumların tepkisi açık olur.
C) Japonların kültürel yapısı diğer toplumlarla aynıdır.
D) Modernleşme ile her toplum yüzleşmek zorundadır.
Toplumsal deðiþme, her toplumun kültüründe, yapýsýnda ve toplumsal davranýþlarýnda zaman içinde yaþanan farklýlaþmalardýr. Deðiþme toplumun iç dinamiklerinden kaynaklanabileceði gibi dünya genelindeki geliþmeler de deðiþime sebep olabilir.
Buna göre toplumsal deðiþme ile ilgili aþaðýdaki ifadelerden hangisi yanlýþtýr?
Coðrafyanýn insan üzerindeki etkisi görmezlikten gelinemez. Örneðin Sibirya’nýn çok soðuk bir iklime sahip olmasý orada yaþayan insanlarýn beslenme, barýnma ve giyim tarzýnda etkili olmuþtur.
Bu açýklamadan çýkarýlacak sonuç aþaðýdakilerden hangisidir?
A) Coðrafya toplumlar için önemli bir sorundur. B) Toplumlarýn pek çok özelliði coðrafi koþullara göre þekillenir. C) Coðrafi özelliklerin sebep olduðu fýrsatlar vardýr. D) Toplumlar kendilerine uygun coðrafyalarda yaþamalýdýr. E) Her toplum yaþadýðý coðrafyadan ayný þekilde etkilenir.
Bir zamanlar her mahallenin bir postacısı vardı ve o postacı mahalleli için çok önemliydi. Oysa bugün postacının varlığı pek bilinmiyor. Çünkü artık her şey bir telefon tuşu kadar yakın.
Açıklamada dile getirilen toplumsal değişimin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
Aşağıdakilerden hangisi kitle iletişim araçlarının olumsuz etkilerinden biri olamaz? A) İnsanların diğer ilgi alanlarına olan bağlarını azaltır. B) Toplumsal sınıf farklılıklarının ortaya çıkmasına sebep olur. C) İnsanların dinlenme süresini kısaltıp, sosyal ilişkileri azaltabilir. D) Aile üyelerinin kişisel ve duygusal ilişkilerini ortadan kaldırabilir. E) Yayınlar iyi denetlenmediğinde çocuk ve gençler üzerinde ahlaki açıdan olumsuz etkiler yaratabilir.
1 Ýnsanoðlu aklý sayesinde doðayý kendi ihtiyaçlarý için kullanmayý öðrenmiþtir. Önceleri gideceði yere yürüyerek giden insanlar kendinden daha güçlü ve hýzlý koþan hayvanlarý evcilleþtirmiþ ve kullanmýþtýr. Zamanla tekerleði icat etmiþ, otomobili, ucaðý son olarak uzay araçlarýný yapmýþtýr.
Bu parçadan aþaðýdaki yargýlardan hangisine ulaþýlabilir?
A) Toplumsal geliþmeler sorunlara çözüm getirdiði gibi yeni toplumsal sorunlar yaratabilir. B) Toplumsal ilerlemeler uygun toplumsal koþullarda gerçekleþir. C) Toplumsal geliþmeler toplumdan topluma farklýlýk gösterir. D) Toplumsal ilerleme zamana yayýlarak aþama aþama gerçekleþir. E) Olumsuz tepkiler yeniliklerin yaygýnlaþmasýný engeller.
1 Çaðýmýzda insan ve toplumsal yaþam tamamen teknolojik devrimin etkisi altýndadýr. Televizyon, bilgisayar, internet gibi teknolojik ürünler aile hayatýndan sanata, siyasi tutumlara kadar her alanda derin ve kökten deðiþimlere sebep olmaktadýr.
Açýklamadan çýkarýlabilecek sonuç aþaðýdakilerden hangisidir?
A) Teknolojik geliþmeler, toplumsal deðiþmeye neden olan önemli bir etkendir. B) Teknoloji, bilimsel geliþmelerin sonucu ortaya çýkan ürünlerdir. C) Teknolojik yaþam, insan hayatýný kolaylaþtýrmaktadýr. D) Toplumsal kurumlarýn geliþmesinde teknoloji etkilidir. E) Toplumsal deðiþim, kültürel deðiþimin bir sonucudur.