Þu an sizin için önemli olan nedir? diye sorulsa açlýðýn sýnýrýnda olan bir kiþi “yiyecek” der. Sýcaktan bunalan bir kiþi “serinlik” der. Kendisini yalnýz hisseden birisi, “baþka insanlarla beraber olmak” der. Acaba tüm bu ihtiyaçlar karþýlansa, yine de tüm insanlarý ilgilendiren baþka þeyler var mýdýr? Evet, her þeyin ötesinde, insanlarýn ihtiyaç duyduðu baþka bir þey vardýr: “Ýnsanlar, kim olduklarýný ve neden yaþadýklarýný bilmek” isterler. Bu isteklerini karþýlamak için de felsefi bir tavýra ihtiyaç duyarlar.
Bu parçaya göre felsefeyle ilgili çýkarýlabilecek en doðru yargý aþaðýdakilerden hangisidir?
A) Felsefe, sorduðu sorularla bilimin ufkunu açar. B) Felsefe, insanlarýn yaþamýný anlama ve hakikati görme merakýndan doðar. C) Felsefe, yaþamýn sýnýrlý alanlarýnda insanlýða ýþýk tutan bir disiplindir. D) Felsefe, binlerce yýldan beri ortaya konan fikir ve düþünceleri tanýma olanaðý saðlar. E) Felsefe, pratik yaþamda akýl yürütebilmek için gerekli temelleri oluþturur.
Her çaðdaki sanatsal yaratýmýn özellikleri ve anlamý her zaman kendi ifadesi olduðu toplum tasarýsýyla nedensel bir baðlantý içindedir. Buna göre sanat, toplumsal tepkilerin ve düþünce farklýlýklarýnýn etkisinde kalmýþtýr. Toplumsal bilinç biçimi geliþtikçe ve toplumun manevi yaþam içindeki rolü arttýkça, toplumsal devinimlerin sanat yaratýmý üstündeki etkisi de o denli artmýþtýr.
Bu parçaya göre aþaðýdaki yargýlardan hangisine ulaþýlabilir?
A) Toplumun sanat üzerinde bir etkisi yoktur. B) Sanat evrensel ürünler ortaya koyar. C) Sanatçý topluma yön veren bir kiþidir. D) Sanat üretildiði toplumdan etkilenir. E) Toplumun sanata etkisi sanatçýyý kýsýtlar.
• Sıcak havalarda ince, soğuk havalarda kalın giysiler giyilmesi gerektiğinin bilinmesi • Suyla dolu bir havuza taş gibi bir madde atıldığında taşın dibe batacağının bilinmesi Verilen bilgilerin ortak özelliği aşağıdakilerden hangisidir? A) Sezgisel olmaları B) Deneyimlerle elde edilmesi C) Doğuştan, akıl yoluyla gelen bilgiler olması D) Temelinde inanç bağının bulunması E) Olgusal bağlantılarının bulunması
Öðretmenin, sýnýfta uygulayacaðý herhangi bir test için yetkin oluþu, onun bu konuyu tam manasýyla özümsemiþ olduðu anlamýna gelir. Çünkü sýnayan, sýnanandan daha yetkin olmalýdýr. Bir röntgeni inceleyen doktorun hastalýðýn nerede olduðunu görebilmesi gibi, öðretmende cevap kaðýdýna baktýðý zaman öðrencinin yanýtýndan, o konuyu hangi ölçüde öðrendiðini veya nerelerde eksikliklerinin olduðunu çýkarsayabilir.
A) Doðru bilgi üretmek için küçük detaylara bakmak zaman kaybýdýr. B) Belli bir alandaki yetkinlik, o alanýn derinlemesine kavranmýþ olmasýna baðlýdýr. C) Metafizik önermelerin doðruluðunu denetlemek, uzmanlarýn iþidir. D) Doðru bilgi yoktur, olsa da bilinemez ve baþkasýna aktarýlamaz. E) Doðru bilginin ölçütü günlük yaþamda iþimize yaramasýdýr.
Evreni ve insanı açıklamaya çalışan dinin kaynağında Tanrı inancı vardır. Bu inanç dinde sezgi, vahiy ya da kutsal kitap aracılığıyla temellendirilir. Dinde eleştiriye, temel iddiaların doğruluğundan kuşku duymaya hiçbir şekilde yer yoktur.
Bu parçada vurgulanan dini bilginin özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sorgulamaya kapalı olması B) Evrensel mesajlar vermesi C) Toplumsal yaşamı şekillendirmesi D) Ahlaki ögeler içermesi E) Toplumsal kontrol aracı olması
Aristoteles’i içinde bulunduğumuz bu dünyada, var olan şeyler arasındaki düzen fikri, “nedensellik” ilkesine itmiştir. Hume ise tam tersine “nedensellik” düşüncesini reddedip, bunun bir alışkanlıktan kaynaklandığını, evrende düzensizliği de görebileceğimizi savunmaktadır.
Bu iki görüşten yola çıkılarak aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?
A) Evrende bir amaçlılık ve yönelim vardır. B) Evren tek bir şey tarafından oluşturulmuştur. C) Evrende amaçlılık söz konusu değildir. D) Her ikisi de varlığın var olma amacını sorgulamıştır. E) Her ikisinin de düzen ve nedensellik arasındaki ilişkiye bakış açıları farklıdır.
Felsefe tarihinde pek çok filozof, töz problemiyle ilgilenmiþtir. Leibniz cevherlerin sonsuz sayýda, her biri bölünemez bir “monad”; yani bir “birlik”ten oluþtuðunu düþünmektedir. Demokritos’un söylediðinin tersine, cevherin etkinliðini ve gücünü, maddî bir þey olarak deðil, maddî olmayan bir þey olarak düþünmüþtür. Descartes ise varlýðýn “ruh-beden” olmak üzere iki, Spinoza ise “bir” cevherden oluþtuðunu ifade etmektedir. Parçada anlatýlan görüþlerin ortak problemi aþaðýdakilerden hangisidir?
A) Varlýðýn özünde madde olup olmamasý B) Tözün nitelik ve niceliðinin ne olduðu C) Cevherin mahiyetinin anlaþýlamamasý D) Varlýðýn somut ya da soyut olmasý E) Cevherin niteliði ve sayýsýnýn deðiþmemesi
Berkeley görünüş ve gerçeklik ikilemi sorununu ele aldığında, varlığı algı yoluyla temellendirmek istemiştir. Dış dünyanın gerçekliğini zihin tarafından algılamayla temellendiren Berkeley için duyum ve deneyim dışında bir hakikatten söz edilemez. Ancak Berkeley’in aksini savunan görüşün argümanına bakılırsa “benim göremiyor olduğum şeylerin var olma ve olmama olasılığı, aslında aynı doğruluk değerine sahiptir.” Bu durumda tek tip bakış açılarından kaçınmak gerekir.
A) Tek gerçekliğin ideal varlıklar olması B) Gerçekliğin, salt algıya dayandırılarak açıklanması C) Görünen ve gerçeklik ikileminin zihinsel bir yanılgı olması D) Dış dünyanın gerçekliğinin reddedilememesi E) Gerçeği algıya dayandıranların, metafiziği reddetmemesi
Felsefe öğretmeni Nejla Hanım ahlak felsefesi dersinde sınıfa bir soru yöneltmiş ve Ahmet ile Hülya’dan aşağıdaki cevapları almıştır. Ahmet: Ahlak insanın ortaya koyduğu bir ürün değildir. Doğaüstü bir güç tarafından belirlenmiştir. Hülya: Bence ahlak insan zihninin bir ürünüdür.
Bu cevaplara göre öğretmenin sorusunun aşağıdakilerden hangisi olduğu söylenebilir?
A) Ahlakın kaynağı nedir? B) Ahlaki eylemlerin amacı nedir? C) Evrensel ahlak yasaları mümkün müdür? D) İnsan ahlaki eylemde bulunurken özgür müdür? E) Bütün insanlar için ortak bir iyi ve kötü var mıdır?
20. yy’da etik, “iyi”, “doğru”, “ödev” gibi kavramların ne anlama geldiğinin gösterilmesi ve “neden yalan söylememem gerekir?”, “niçin ahlaklı olmalıyım?” türünden soruların temellendirilmesiyle yetinirken, günümüzde özellikle teknoloji alanında yaşanan hızlı değişim, sadece doğada değil, bizim yaşamımızda ve gelecek nesiller üzerinde de çeşitli tahribatlara yol açmaktadır. Bu nedenle günümüz etiği sadece teorik tartışmalar yapmakla kalmayıp insanın ve doğanın karşı karşıya kaldığı sorunlarla ilgili çözüm üretmek üzerine de çalışmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi bu durumun sonucu olarak gösterilebilir?
A) İnsan merkezli bakış açısı gelişmiştir. B) Uygulamalı etik ve alanlarının önemi giderek artmıştır. C) Etik, ahlaki eylemin amacı nedir? sorusu ile kendini sınırlamıştır. D) İnsanın doğaya egemen olması gerektiği görüşü pekişmiştir. E) Teknolojik gelişmelerin her durumda desteklenmesi gerektiği anlaşılmıştır.
1 “İnsan yalnızca evrenin bir unsuru, bütün tarafından belirlenmiş doğanın küçük bir parçası, evren makinesi içinde basit bir dişlidir.” diyen bir düşünürün görüşleri aşağıdaki yargılardan hangisi ile çelişir? A) Ahlaki özgürlükten söz edemeyiz. B) Evren mekanik ve bilimsel yasalara göre işlemektedir. C) Ahlaki kararlar insan iradesinin dışındaki nedenlere bağlıdır. D) İnsan doğal, toplumsal ve psikolojik olarak belirlenmiştir. E) İnsan ahlaki eylemde bulunurken kendi iradesi ile hareket eder.
10.Sınıf Felsefe test çöz deneme çıkmış sorular EBA MEB LGS AÖF AÖL testleri çöz kolay zor sorular
10.Sınıf Felsefe dersi10.Sınıf Felsefe test çöz 1. ünite 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. dönem sınıflar aşağıdakilerden hangisi online ücretsiz sayfa yazılı yeni müfredat deneme sınavı kazanım kavrama yaprak testleri soruları ve cevapları LGS ALES YKS LYS KPSS pdf konu anlatımlı çözümlü sorular. 10.Sınıf Felsefe test soruları kolay sorular 2020 2021 2022 2023 yılı MEB EBA testleri test kitabı evrenin işleyişi makine gibidir
aşağıdakilerden hangisi bilim ve felsefenin varlığı ele alış tarzını yansıtmamaktadır
felsefenin cevap aradığı sorulardan değildir
verilenlerden hangileri felsefenin cevap aradığı sorulardan değildir
var olan denilince yalnızca beş duyu organımızla
kaos var oluşa izin vermez kaos var olmanın değil olamamanın karşılığıdır
felsefenin araştırma alanı çoğu kez somut olan ve sınırları açıkça çizilmiş bir nesne veya olgu olmadığından, ondan deneysel bir çalışma bekleyemiyoruz. bu nedenle filozofun sorunlara çözüm ararken, inançları, görüşleri, yaşantısı ve çağın olaylarından kendini soyutlaması güçtür. bu durum felsefi bilginin aşağıdaki özelliklerinden hangisi ile ilgilidir? evrenin işleyişi makine gibidir
aşağıdakilerden hangisi bilim ve felsefenin varlığı ele alış tarzını yansıtmamaktadır
felsefenin cevap aradığı sorulardan değildir
verilenlerden hangileri felsefenin cevap aradığı sorulardan değildir
var olan denilince yalnızca beş duyu organımızla
kaos var oluşa izin vermez kaos var olmanın değil olamamanın karşılığıdır
felsefenin araştırma alanı çoğu kez somut olan ve sınırları açıkça çizilmiş bir nesne veya olgu olmadığından, ondan deneysel bir çalışma bekleyemiyoruz. bu nedenle filozofun sorunlara çözüm ararken, inançları, görüşleri, yaşantısı ve çağın olaylarından kendini soyutlaması güçtür. bu durum felsefi bilginin aşağıdaki özelliklerinden hangisi ile ilgilidir?
10.Sınıf Felsefe dersi test çözme10.Sınıf Felsefe test çöz 1. ünite 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. dönem sınıflar aşağıdakilerden hangisi online ücretsiz sayfa yazılı yeni müfredat deneme sınavı kazanım kavrama yaprak testleri soruları ve cevapları LGS ALES YKS LYS KPSS pdf konu anlatımlı çözümlü sorular. 10.Sınıf Felsefe test soruları kolay sorular 2020 2021 2022 2023 yılı MEB EBA testleri test kitabı evrenin işleyişi makine gibidir
aşağıdakilerden hangisi bilim ve felsefenin varlığı ele alış tarzını yansıtmamaktadır
felsefenin cevap aradığı sorulardan değildir
verilenlerden hangileri felsefenin cevap aradığı sorulardan değildir
var olan denilince yalnızca beş duyu organımızla
kaos var oluşa izin vermez kaos var olmanın değil olamamanın karşılığıdır
felsefenin araştırma alanı çoğu kez somut olan ve sınırları açıkça çizilmiş bir nesne veya olgu olmadığından, ondan deneysel bir çalışma bekleyemiyoruz. bu nedenle filozofun sorunlara çözüm ararken, inançları, görüşleri, yaşantısı ve çağın olaylarından kendini soyutlaması güçtür. bu durum felsefi bilginin aşağıdaki özelliklerinden hangisi ile ilgilidir? evrenin işleyişi makine gibidir
aşağıdakilerden hangisi bilim ve felsefenin varlığı ele alış tarzını yansıtmamaktadır
felsefenin cevap aradığı sorulardan değildir
verilenlerden hangileri felsefenin cevap aradığı sorulardan değildir
var olan denilince yalnızca beş duyu organımızla
kaos var oluşa izin vermez kaos var olmanın değil olamamanın karşılığıdır
felsefenin araştırma alanı çoğu kez somut olan ve sınırları açıkça çizilmiş bir nesne veya olgu olmadığından, ondan deneysel bir çalışma bekleyemiyoruz. bu nedenle filozofun sorunlara çözüm ararken, inançları, görüşleri, yaşantısı ve çağın olaylarından kendini soyutlaması güçtür. bu durum felsefi bilginin aşağıdaki özelliklerinden hangisi ile ilgilidir?
10.Sınıf Felsefe testi çöz10.Sınıf Felsefe test çöz 1. ünite 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. dönem sınıflar aşağıdakilerden hangisi online ücretsiz sayfa yazılı yeni müfredat deneme sınavı kazanım kavrama yaprak testleri soruları ve cevapları LGS ALES YKS LYS KPSS pdf konu anlatımlı çözümlü sorular. 10.Sınıf Felsefe test soruları kolay sorular 2020 2021 2022 2023 yılı MEB EBA testleri test kitabı evrenin işleyişi makine gibidir
aşağıdakilerden hangisi bilim ve felsefenin varlığı ele alış tarzını yansıtmamaktadır
felsefenin cevap aradığı sorulardan değildir
verilenlerden hangileri felsefenin cevap aradığı sorulardan değildir
var olan denilince yalnızca beş duyu organımızla
kaos var oluşa izin vermez kaos var olmanın değil olamamanın karşılığıdır
felsefenin araştırma alanı çoğu kez somut olan ve sınırları açıkça çizilmiş bir nesne veya olgu olmadığından, ondan deneysel bir çalışma bekleyemiyoruz. bu nedenle filozofun sorunlara çözüm ararken, inançları, görüşleri, yaşantısı ve çağın olaylarından kendini soyutlaması güçtür. bu durum felsefi bilginin aşağıdaki özelliklerinden hangisi ile ilgilidir? evrenin işleyişi makine gibidir
aşağıdakilerden hangisi bilim ve felsefenin varlığı ele alış tarzını yansıtmamaktadır
felsefenin cevap aradığı sorulardan değildir
verilenlerden hangileri felsefenin cevap aradığı sorulardan değildir
var olan denilince yalnızca beş duyu organımızla
kaos var oluşa izin vermez kaos var olmanın değil olamamanın karşılığıdır
felsefenin araştırma alanı çoğu kez somut olan ve sınırları açıkça çizilmiş bir nesne veya olgu olmadığından, ondan deneysel bir çalışma bekleyemiyoruz. bu nedenle filozofun sorunlara çözüm ararken, inançları, görüşleri, yaşantısı ve çağın olaylarından kendini soyutlaması güçtür. bu durum felsefi bilginin aşağıdaki özelliklerinden hangisi ile ilgilidir?
10.Sınıf Felsefe testi çöz10.Sınıf Felsefe test çöz 1. ünite 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. dönem sınıflar aşağıdakilerden hangisi online ücretsiz sayfa yazılı yeni müfredat deneme sınavı kazanım kavrama yaprak testleri soruları ve cevapları LGS ALES YKS LYS KPSS pdf konu anlatımlı çözümlü sorular. 10.Sınıf Felsefe test soruları kolay sorular 2020 2021 2022 2023 yılı MEB EBA testleri test kitabı evrenin işleyişi makine gibidir
aşağıdakilerden hangisi bilim ve felsefenin varlığı ele alış tarzını yansıtmamaktadır
felsefenin cevap aradığı sorulardan değildir
verilenlerden hangileri felsefenin cevap aradığı sorulardan değildir
var olan denilince yalnızca beş duyu organımızla
kaos var oluşa izin vermez kaos var olmanın değil olamamanın karşılığıdır
felsefenin araştırma alanı çoğu kez somut olan ve sınırları açıkça çizilmiş bir nesne veya olgu olmadığından, ondan deneysel bir çalışma bekleyemiyoruz. bu nedenle filozofun sorunlara çözüm ararken, inançları, görüşleri, yaşantısı ve çağın olaylarından kendini soyutlaması güçtür. bu durum felsefi bilginin aşağıdaki özelliklerinden hangisi ile ilgilidir? evrenin işleyişi makine gibidir
aşağıdakilerden hangisi bilim ve felsefenin varlığı ele alış tarzını yansıtmamaktadır
felsefenin cevap aradığı sorulardan değildir
verilenlerden hangileri felsefenin cevap aradığı sorulardan değildir
var olan denilince yalnızca beş duyu organımızla
kaos var oluşa izin vermez kaos var olmanın değil olamamanın karşılığıdır
felsefenin araştırma alanı çoğu kez somut olan ve sınırları açıkça çizilmiş bir nesne veya olgu olmadığından, ondan deneysel bir çalışma bekleyemiyoruz. bu nedenle filozofun sorunlara çözüm ararken, inançları, görüşleri, yaşantısı ve çağın olaylarından kendini soyutlaması güçtür. bu durum felsefi bilginin aşağıdaki özelliklerinden hangisi ile ilgilidir?