Toplumsal yapı kavramı, toplumu belli yönleriyle ifade etmede kullanılır. Zira toplum birçok unsur ve ilişkinin anlamlı birlikteliğinden oluşur. Yapı kavramı bütünselliğin birçok unsurdan meydana geldiğini belirtir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi toplumsal yapı kavramına uygun bir ifade değildir?
A) Organize olmuÅŸ toplumsal iliÅŸkiler
B) Farklılıklardan oluşan bütünsel örgütlenmeler
C) Toplumu oluşturan unsurların örgütlü birlikteliği
Günbegün yeni ekonomik alanların oluştuğu ve iş bölümünde çeşitliliğin arttığı bir toplum yapısı için, aşağıdaki çıkarımlardan hangisini yapmak mümkündür? A) Kentleşme oranı artar. B) Farklı köy tipleri oluşur. C) Köy nüfusunda artış olur. D) Dışa kapalı toplumsallaşma meydana gelir. E) Köy kent ilişkilerinde denge bozulur.
Nüfus yoğunluğuna bakarak bir yerleşim birimini köy olarak değerlendirmek artık mümkün değil. Ya da şöyle diyelim; köyler az nüfuslu olmak zorunda değildir. Yaşam tarzlarının farklılaştığı, ekonomik faaliyetlerin çeşitlendiği yerleşim birimlerine artık köy denemez. Yerleşim birimlerini hukuki tanıma göre değil; sosyolojik değerlendirmelere dayanarak açıklamak gerekir.
Buna göre köy yerleşim birimi için aşağıdaki ifadelerden hangisi kesinlikle söylenemez?
A) Sosyolojide köy olarak adlandırılan yerleşim birimleridir. B) Yaşam şekilleri benzer olan yerleşim birimleridir. C) Tarıma dayalı sanayi ürünlerinin üretildiği yerleşimlerdir. D) Rekabete dayalı ilişkilerin söz konusu olduğu toplumsal gruptur. E) Samimi ilişkilerin yaygın olarak yaşandığı toplumsal gruplardır.
Ekonomik gereksinimlerden dolayı yabancı iş gücüne ihtiyaç duyan bir toplum, sadece ekonomik değişim yaşamaz. Başta sosyal ilişkiler olmak üzere; siyasi, hukuki, ahlaki vb. alanlarda da değişimler yaşar. Günümüz toplumlarını çok yoğun ve çok yönlü ilişkilerle etkileyen bu sürecin, ne tür dönüşümlere neden olacağını göreceğiz.
A) Değişim daha çok sosyal ilişkilerde meydana gelmektedir. B) Toplumsal etkilenmeler, yapısal değişim oluşturur. C) Alınacak önlemler ile olumsuz değişim engellenebilir. D) Günümüz toplumları geçmiş toplumlardan farklıdır. E) Gelecekte toplumları yeni sorunlar beklemektedir.
Spor müsabakalarında olduğu kadar, aynı sektörde iş yapanlar arasında da yaşanır. En önde olmak, birinci olmak, en çok tercih edilen olmak, kısacası öne geçmek.
Rekabet dediğimiz bu etkileşim türü aşağıdaki ilişkilerin hangisinde görülür?
A) Eşlerin ev işlerini aralarında paylaşmaları B) Ailelerin çocuklarının davranışlarını kontrol etmek için ceza vermeleri C) Bir otobüs firmasının, tercih edilmek için bilet fiyatlarını düşürmesi D) Okullarda ders geçme sınavlarının yapılması E) Bir savaştaki esirlerin düşmana bilgi vermeleri için zorlanması
Toplum, ilişkiler ağının oluşturduğu bir renk cümbüşü; bireylerden gruplara, gruplardan kurumlara, küçüklerden büyüklere, ilişkiler ağıdır. Yaşamın kolaylığı da zorluğu da bu ağ içerisinde gerçekleşir. Toplumsal etkileşim dediğimiz bu ağ ortamı, her bir insan için alternatifi olmayan bir yaşama imkânı oluşturur ve toplumsal yaşamda bireyler bir hedefe varmak için çabalarını birleştirmek durumunda kalırlar.
Düğün ve derneklerde çok yoğun hediyeleşmeler yaşanır: taraflar benzer değerde hediyelerle birbirlerine karşılık vermeye çalışırlar. Hatta bazı yörelerde bunun için özel kayıtlar dahi tutulur.
Paragrafta sözü edilen etkileşim türü için aşağıdaki kavramlardan hangisi uygundur?
A) Rekabet B) İş birliği C) Uyarlama D) Mübadele E) Baskı
1 Ýþ yerinde çalýþanlar arasýnda görülen dengeli iliþkiler, huzurlu bir aile ortamý, uzun süre varlýðýný sürdüren arkadaþ gruplarý önemli bir durumun altýný çizer: davranýþ beklentilerinin ayný deðerlere ve benzer duyarlýlýklara dayanmasý..
Açýklamada dikkat çeken sosyal etkileþim aþaðýdakilerden hangisidir?
A) Rekabet B) Ýþ birliði C) Uyarlama D) Sosyal benzeþtirme E) Sosyal Uyum
1 Ýþçiler, çiftçiler ya da memurlar denildiðinde, belli bir gelir düzeyi ve yaþam tarzý olan insanlarýn oluþturduðu kesimler anlaþýlýr. Bulunduðu konumun bilincinde olan bu kesimlere sosyolojide - - - - denir.
Paragrafta boþ býrakýlan yere aþaðýdaki kavramlardan hangisi getirilmelidir?
A) sosyal taraf B) sosyal birim C) toplumsal kategori D) toplumsal sýnýf E) toplumsal grup